A och O under våra onsdagskörningar är säkerheten.
Det viktigaste är att kunna stänga av motorn på kvällen och veta att alla är “Home Safe”
För att klara det så finns det några enkla “regler” att komma ihåg.

Ledaren åker alltid först och får inte passeras. Kökarlen åker sist och kollar vid stoppen att ingen har givit sig av utan att varsko. Nå´n kan ju ha försvunnit ut i terränglådan utan att kompisen märkte det!!

Alla som åker motorcykel befinner sig i olika stadier i sin kunskap om hur man kör och erfarenheter som man samlat på sig.

Det är viktigt att respektera varandras nivå och de som har åkt länge och erhållit bred kunskap skall alltid dela med sig av sina egna kunskaper och stötta en mer oerfaren åkare.

De som vill köra lite raskare får inte på något vis “trigga” de som är lite osäkra att försöka köra på en nivå de ännu inte är mogna för. Det är viktigt att hålla sin egen takt och inte dras med av bara farten.
Själv har jag lärt mig oerhört mycket av Tobbe, Karri, Lasse m.fl. men som sagt, i lugn takt och med försiktighet.

När många åker samman så är det lätt att fältet splittras upp och då försöker vi ha en blick i backspegeln så att alla ser näste man bakåt. det är lite svårt ibland med det kan man ha som ett rättesnöre. Vid tät trafik och inne i stan med trafikljus så går det sisådär. Det gäller att invänta vid nästa avfart eller trafikljus.

Ute på “landet” så kan det ges möjlighet till lite snabbare turer sk “specialsträckor” och där kan de som vill, ta täten och lufta sina handtag, men stanna upp vid nästa avfart från spåret och invänta dina kamrater.

Ligg aldrig rakt bakom en kompis utan försöka och köra omlott. Lägg dig så att föraren framför dig kan se dig i sin backspegel. Undvik den “döda vinkeln”. Vid eventuella störningar framöver så lyft en arm lite lätt i luften som varning till de bakom dig.

Hastigheten styrs helt av ledaren så här ligger ett ansvar mot gruppen att hålla ett tempo som även farbror Blå accepterar….. och alla bakom bör försöka hålla jämna steg och inte skapa för stora luckor, då halkar man lätt isär där trafiken är tät.

Syftet med körningarna är dels att få brumma lite hoj och att få fika och snacka lite med de andra, kanske kolla in nå´t nytt avgasrör eller nya däck!

Kör säkert och håll ditt tempo!!
Ulf

Dagens bibelord
Arkiv