TYFRI MCs historia så som jag minns den.
Det hela började ju innan TYFRI MC. Lasse Franklin brukade dra ihop ett gäng och åka MC då och då. Oftast på onsdagar. Lasse ringde och skickade mail till en massa människor och vi blev ett gäng som åkte ihop. Lasse, Julle och Kari m fl var med och arrangerade MEFRICTYHAP i Stockholm. Och dom ”riktiga klubbarna” kallade detta gäng för Tyresö Fria, flera hade anknytning till Tyresö men det fanns ingen klubb.

Det pratades om att starta en klubb i några år. Lite i stil med vi borde bilda en klubb, och så rann det ut i sanden igen.
-99 och 2000 blev det mer regelbundna åkarkvällar. Och 2000 arrangerade vi EMC i Stockholm tillsammans med några andra kristna MC klubbar i Sverige.
2001 fick jag i uppdrag av Lasse att ta hand om körningar när han åkte bort under juli. Jag fick en bunt mail adresser av Lasse och tänkte att det här vore ju bättre om vi kunde slänga upp en riktig maillista. Och jag hade tillgång till fria domännamn och pratade med Tobbe Sjöberg om lämpligt namn. Vi spånade och kom fram till att vi helst skulle behålla TY i Tyresö Fria, då det är två av bokstäverna i MEFRICTYHAP. Vi ville inte ha bindningen till Tyresö kvar i namnet. Och vi diskuterade med flera och Tobbe ritade på en logga.
Det slutade med att jag registrerade tyfri.org och slängde upp en första hemsida och en maillista. Man kunde själv registrera sig som intresserad av att få mail och lika så avregistrera sig via vår nya hemsida.

I maj 2002 var vi några som beslutade att vi skulle samla några som varit med länge för att diskutera förutsättningarna för att bilda en klubb. Jag kallade Lasse Franklin, Leif Bowenius, Kari Sinervä, Tobbe Sjöberg, Anders Fryk, Göran Oscarsson och Åsa Nordin till ett möte hos Lasse Franklin tisdagen den 28 maj 2002.
Den kvällen slutade med att vi hade vårt första styrelsemöte. I styrelsen satt jag som ordförande, Åsa Nordin som kassör, Tobbe Sjöberg som sekreterare, Lasse Franklin och Göran Oskarsson som ledamöter och Kari Sinervä och Leif Bowenius som Suppleanter.

Vi hade gjort ett utkast till stadgar och bestämde att vi skulle ha ett styrelsemöte varje månad och se till att registrera klubben hos skatteverket som en förening och ordna organisationsnummer och postgironummer. Och vi beslutade att ta namnet TYFRI MC, och namnet skulle ALLTID skrivas med endast versaler. Som revisorer för klubben har vi haft Ivan Valfridsson och Thomas Sidblad sedan starten.
Klubbens syfte har från början varit att vara ett alternativ för alla motorcyklister som tycker att alkohol och droger inte har med motorcyklar att göra. Vi vill vara lite mer än ”bara” motorcyklar, och vi vill sprida budskapet att det är mer än OK att åka motorcykel och vara kristen. Vi ville inte vara en del av någon församling och inte heller ett alternativ till en församling. Vi vill istället kunna visa på vägen till någon församling för de som så önskar. Vi vill visa att det finns ett alternativ som bygger på en kristen tro.

Det blev först i början av 2003 som vi tog in medlemmar i klubben. Och efter bara någon månad hade vi passerat 35 medlemmar. Vi ställde ut på MC mässan i Januari 2003, vi ordnade MEFRICTYHAP 2003 i Stockholm och vi var med på Motorcykelnsdag i Kungsträdgården och vi sålde glass på Haningedagen. Det blev en flygande start. Vi gjorde oss ett namn i MC kretsar i Stockholm redan första året.
2003 arrangerade vi vår första MC Gudstjänst och vi blev tillfrågade om att hantera Trasdockan 2004.

Vi åker motorcykel varje onsdag och vi utgår från Gullmarsplan. Vi börjar 1 maj med en tur ner till Norrköping där Peking Outlaws arrangerar en MC kortege genom staden och där våra vänner Freedom MCK har öppet hus i klubbstuga efter. Och vi åker alla onsdagar som vädret tillåter fram till och med september. Vi brukar också åka ner till Freedom rallyt som går utanför Norrköping och arrangeras av Freedom MCK. En mycket uppskattad tur som vi haft vid ett flertal tillfällen är turen ner till Trosa för äta Pizza. Annars brukar det vara alla tänkbara trevliga vägar runt hela vårt län. Turerna har varierat i längd allt från några få mil till upp mot 25 mil en onsdagskväll. Men lika viktigt som själva körningen har blivit vår gemenskap med fika, vi införde efter några år att vi skulle ta med matsäck. Och vi stannar på något trevligt ställe och plockar fram våra smörgåsar, bullar eller vad man har med sig.

Klubben försöker dessutom arrangera någon/några heldag/ar varje sommar där vi åker lite längre och umgås.
Vi har dessutom arrangerat grillkvällar och andra typer av gemenskap skapande träffar där vi haft möjlighet att umgås, så som t ex Bowling och bilbane race. Klubben har inte sovit under vinterhalvåret heller, men då har det varit mindre aktiviteter. Men en uppskattad julfest har vi försökt arrangera varje år sedan 2002.

Vid några tillfällen har vi haft speciellt inbjudna gäster på våra onsdagar, bl a har vi haft med de präster och pastorer som deltagit på MC Gudtjänsten. Vi har haft med oss tidningen ”Mitt i” som gjort ett stort reportage som gick ut i de flesta ”Mitt i” tidningar runt StorStockholm. Även några andra tidningar har varit med och skrivit om oss.
TV4 Stockholm gjorde ett reportage om oss före vår första MC Gudstjänst, och vi arrangerade en TV Gudstjänst tillsammans med Rissnekyrkan 2003.

TYFRI MC har fortsatt att arrangera en MC Gudstjänst och vi har varit delaktiga i Trasdockan, vi arrangerade MEFRICTYHAP 2008 och varit engagerade i MEFRICTYHAP alla de år den arrangerats på andra orter. Vi har ställt ut på olika mässor och arrangerat bussresor till MC mässan i Göteborg där vi även bjudit in icke medlemmar att följa med. Vi har representerat klubben genom att åka på olika träffar. Framför allt MEFRICTYHAP som vi besökt varje år, men även andra träffar så som Church On Wheels (tidigare BikerChurch) träffen och Network MCKs träff.

Klubben deltog i en ekumenisk Alpha kurs hösten 2005, som arrangeras av Pingst i Tyresö, Katolska kyrkan och Svenska kyrkan. Det har sedan blivit ett återkommande engagemang för flera av våra medlemmar.
Lasse Franklin arrangerade en resa med hemligt mål i samband med Mälaren Runt 2007 där vi åkte en massa fina vägar ner till Mem vid Göta Kanals början i Östersjön. Där vi övernattade och hade en mycket trevlig helg.
Ivan Valfridsson firade 2009 sin högtidsdag med oss i klubben där vi alla åkte till Phytagoras museum i Norrtälje och tittade på bl a tillverkning av tändkulemotorer som man gjorde där. Ett mycket uppskattat besök.
Klubben har haft en hedersmedlem, det var Birgitta Baars som var en lila färgklick i klubben men dessvärre gick bort allt för tidigt 2008. Hennes sista MC tur var resan till MEM.

Vi har delat ut ett antal Biker Biblar under åren, som vi köpt genom Biker Church.
Alla medlemmar i en klubb är viktiga, särskilt vår klubb. Några har här nämnts vid namn, men det gör inte att dessa personer betytt mer än andra mer än vid något enskilt tillfälle. Det finns flera som borde nämnas vid namn, men för att undvika risken att missa någon ensam så låter jag bli.

Det är så jag minns klubbens historia i stora drag.

Vid den elektroniska gåspennan sitter TYFRI MCs första ordförande/president Peter Nordin (då Hansson)

Dagens bibelord
Arkiv